7 sundhedstip for mænd over 40

Sundheds tip for mænd over 40, der gerne vil undgå sygdomme, og vil have en alderdom med mental friskhed og fysisk styrke. 

Min far fik i 2009 en blodprop i hjertet og der var han 44 år gammel. Han ikke var fed at se på overhovedet, men havde en dunk som de fleste mænd over 40 har.
Brandmand, hårdtarbejdende og aktiv hver dag. Måske lidt stresset og der blev også banket en pakke prince ligkistesøm ind om dagen. Min far er heldig at han lever, og han er heldig at han kom på en behandling med en hjertemagnyl om dagen. Min far fik også indopereret en stint i hans coronar artie, altså den blodåre der forsyner hjertet med blod. En stint er sådan et form for gitter der holder blodåren udvidet og åben der hvor der har været en forsnævring. Om ikke andet, det var jo ikke sjovt som familie at blive udsat for den frygt, og som jeg er blevet klogere med årene ved nu hvad der måske var årsag til den her blodprop.
Der er mangel på læger, og de læger der er har mangel på tid. Der er også en mangel på uddannelse simpelthen, fordi mange forældede paradigmer stadig lever i bedste velgående, stærkt bakket op af en milliard dollar industri – Medicin industrien.

Tjek dit jern/Doner blod.
Få målt dit ferretin niveau hos lægen. Ferretin er det molekyle i blodet der binder og gemmer jern fra at forårsage skade og ravnerok i kroppen. Samtidig fungerer det som et lager, skulle der være ekstra behov for det. Ferretin på over 50 giver en massivt større forekomst af artherosclerose som er åreforkalkning, som giver blodpropper. Jern i overskud er jern til cancerceller og til fremmede bakterier, virus og svampe som kan bruge det her jern til vækst. Folk med høj ferriting bliver ikke gamle. Gamle mennesker har ikke højt ferretin, for de dør inden de bliver gamle. Få dit ferretin under 30-40 stykker så skal du ikke bekymre dig om hjertekarsygdomme, medmindre du bare har et dårligt hjerte.
Vi mænd lever kortere end kvinder, og det skyldes i høj grad at vi ikke bløder en gang om måneden og derfor ophober jern i meget højere grad igennem årene.
Måden at løse det her problem hurtigst muligt er ved at donere blod 3-4 gange om året. Det er det bedste man kan gøre for sit helbred. Hvis ikke man tør gå til bloddonor, eller hvis de ikke vil have ens blod af en eller anden årsag, så kan jeg godt tappe lidt blod hvis du tager kontakt til mig. Din læge kan måske også lave en terapeutisk blodtapning, hvis ikke han har alt for travlt og er alt for fokuseret på lipidværdierne i blodet, altså triglycerider og kolesterol. Jeg har set blodprøver fra mennesker indlagt på sygehus med en ferretin på over 700 uden at nogensom helst så meget som ænsede det et blik!
Med lavt ferretin nedsætter man også risikoen meget markant for alzheimer og hukommelsessvigt og generelt forringelse af den kognitive ydeevne.
ferritin-carotid

http://circ.ahajournals.org/content/96/10/3300.full

Styrketræning.
Styrketræning giver stærkere knogler og muskler og et bedre kredsløb. Muskeltab, eller sarkopeni er en stor risikofaktor i det at blive ældre. Muskeltab kan blive starten på en ond cirkel. Man falder nemmere når man ikke har meget muskelmasse, knoglerne brækker nemmere hvis ikke de bliver stimuleret tilstrækkeligt. Med fald kommer brækkede ben og hofter og så er det at man ender ud i hospitalsindlæggelser eller mange dage som sengeliggende som fører til lungebetændelser, og yderligere muskeltab. Selvfølgelig er det ikke et problem når man er 45, men starter man ud med forebyggende styrketræning når man er 45 så vil man være hammer stærk når man er 65. bevarelse af muskelmasse er noget af det vigtigste for at få et langt liv. Og tænk sig at få en alderdom hvor man ikke er afhængig af hjemmehjælp, og hvor man ikke sidder i en stol hele dagen og rødner op. En aktiv alderdom må da være en drøm, og det ligger i ens egne hænder.

Drop de lange løbe og cykelture.
Udholdenhedsidræt gavner dig ikke i forhold til f.eks. styrketræning. Det fører til muskeltab og overædning. Dannelse af arvæv i hjertemusklen er ikke ukendt hos langdistance løbere og cykelryttere, men det er også en ekstremt udmattende grad, som de færreste begår sig i. Drop marathon og halvmarathon, det æder musklerne og sulter kroppen fra en meget vigtig antioxidant der hedder glutathion. Måler man mange mennesker så vil man også se at de her udholdenhedseskapader ikke fører til vægttab. Mange løber en tur og går hjem og belønner sig selv med ekstra meget mad, og så er kalorieregnskabet i plus alligevel.
Hvis man skal løbe eller cykle så skal det være af kort varighed og med høj intensitet. Interval træning hvor pulsen kommer helt op i det røde felt i et minut ad gangen er yderst gavnlig. En cykeltur på en time med nogle hårde dødsintervaller burde være fint. En løbetur på en halv time med nogle dødsspurter hvor mælkebøtterne i vejkanten bliver hevet op fordi man trækker vejret så kraftigt burde også være gavnligt. HIIT, high intensity interval training er gavnligt for metabolismen, altså stofskiftet, og så er det gavnligt for produktionen af de mandlige kønshormoner.

Drik rødvin.
Skål på russisk, Na Zdorovie, betyder angiveligt “for godt helbred”.
Alkohol har ikke den store sundhedmæssige fordel hos mennesker under 35 år. Hos de 16-25 årige har det nok en lidt anden fordel og det gælder sig mere på det seksuelle markedet hvor det tit virker som en katalysator i den seksuelle selektion der foregår mellem de unge mennesker som mig selv.

Der er ingen tvivl om at det ikke er sundt at være alkoholiker, og heller ikke i rødvin.
Men for folk over 40-45 begynder alkohol at have en gavnlig effekt i små mængder. Vi snakker 1-3 genstande om dagen. Og den gavn man så får skal ikke ødelægges af sukkerfyldte drinks eller malten som er i en øl. Maltose er et sukkermolekyle som ikke er voldsomt gavnligt.

Men vodka, snaps, whiskey hvor det er lidt renere alkohol, der er det altså slet ikke en dum ide at drikke 1-3 genstande om dagen når man når en hvis alder.
Mange friske gamle mænd og kvinder på over 80 år drikker gerne et glas snaps hver morgen. Det er sådan et godt gammelt sundhedstip som ikke er delt af offentlige instanser men som går igennem folkemunde.

Måden alkohol er gavnligt for de mennesker, der har været unge engang, er at det opregulerer beskyttende mekanismer i kroppen som reaktion på en gift.
Hormesis, er ideen om at et system bliver stærkere når det udsættes for små stressorer der ikke er dødelige.Det handler om doserespons. Små doser af gift er gavnligt. Små doser af sol, små doser af radioaktiv stråling er endda gavnligt. Sygdomme, som ikke er dødelige er også generelt gavnlige, fordi det gør immunforsvaret stærkere. Det er samme princip med at børn der lever på landet og er udsat for en masse dyr, virus, bakterier og diverse urenheder har en stærkere modstandskraft end børn der lever i sterile forhold.
Men alkohol bliver altså i leveren nedbrudt til acetaldehyd, som er giftigt for kroppen, og det sætter en reaktion i gang der får cellerne til at opregulerer antioxidanter, og diverse beskyttende mekanismer.

Rødvin er dog det allerbedste, for det har et højt indhold af det yderst sundhedsfremmende stof der hedder resveratrol. Resveratrol er en stærk antioxidant, og det aktiverer signalvejen AMPK som stimulerer til nydannelse af mitokondrier.

Yderligere læsning:

Alcohol, weight gain, and health: the facts

Hav en kæreste eller kone.
Ensomhed er dræbende. Ensomhed for mænd er en stor dræber. En kone der laver sund mad til en og som man har et dejligt sexliv og godt venskab er måske det mest livsforlængende der findes. Min fars gamle stedfar, som vi stadig ser engang imellem han er 93 og kører stadig i bil og har store muskler så han nok stadig ville have en ærlig chance i et slagsmål. Manden sprængte togskinner i 2. verdens krig og lever i bedste velgående. Han har en god kone der passer på ham, tager sig af ham, laver god mad til ham og giver ham et formål i livet.
Det siges at ægteskab forlænger levetiden med 7 år.

En hjertemagnyl om dagen.
Hjertemagnyl er håndkøbsmedicin og det er ganske gavnligt. Acetylsalicylsyre, 75 mg er der i en hjertemagnyl. Det samme stof der er i Treo hovedpinepiller hvor det bare er i 500 mg.
Min far har været på hjertemagnyl siden 2009 og har nu en ferretin på under 50. Min morfar fik afvide af sin læge for over 20 år siden at han skulle spise en hjertemagnyl om dagen, så det er ikke et ukendt stof. Mange danskere får det allerede efter anbefaling af lægen.
Salicylsyre er et ældgammelt medikament som man har udvundet fra pilebark. Det er et flere tusinde år gammelt sundhedstip at bruge pilebark. I dag har man så formået at binde det til en acetylgruppe så det ikke har så mange bivirkninger, men det bliver hurtigt metaboliseret til acetylsyre, så de gavnlige virkninger er de samme som fra pilebark.
Acetylsalicylsyre kelaterer jern, så der bliver mindre overskydende jern. Det skaber mindre blødninger i tarmen således at man gennem blødning også mister noget jern. Fordelen ligger i ulempen kan man sige. Og så aktiverer det en signalvej der hedder AMPK, som stimulerer til nydannelse af cellens egne kraftværker, mitokondrierne. Det har også en antiinflammatorisk virkning i hele systemetet, så f.eks. Inflammation i karvæggene nedsættes. Og inflammation i karvæggene er det der giver blodpropper. Og så nedsætter det også antallet af blodplader så blodet ikke størkner så nemt og det er også med til at undgå propdannelse.
Hjertemagnyl er yderst gavnligt, foryngende og anticancer. Alle på over 40 bør tage en om dagen.

Mindre rødt kød, flere æg, mere fjerkræ og fisk. Mere grønt og mindre kartofler, brød, ris og pasta.
Sundt fedt fra fisk, æg og smør er super gavnligt. Det røde kød er højt i jern og bør holdes til sjældenheder. Svin er godt, men køb det hos slagteren, hold dig fra alt muligt masseproduceret antibiotikaproppet crap. Færre kulhydrater. Sukker og kulhydrater gør dig fed, ikke fedt.
Fedme og sundhed hører ikke sammen, især ikke den abdominale fedme som vi ofte ser hos mænd. Der er den fedt der giver ølmaven som sidder inde bag mavemusklerne. Det subkutane fedt, den fedt vi kan mærke i underhuden og det er ikke ligeså skadeligt. Hvis du har en stor ølmave så tab dig, så skal du nok spare sundhedsvæsenet for en masse penge, og du skal nok få en masse gode år foræret i dit liv. Lav nogle lækre og spændende salater, med kylling, æg og ost, det er så nemt. Drop kulhydraterne nu. Grøntsagerne giv gode vitaminer og mineraler som de fleste af os nok ikke får nok af. Tilstrækkeligt protein er noget som gør at man undgår større muskeltab med alderen og opretholder et sundt immunsystem og en god heling.

Lad være at spise hele tiden.
Dage med færre kalorier, dage med et måltid kun, flere dage om ugen hvor der fastes i 16-18 timer, altså hvor morgenmaden springes over. I dyreforsøg er kalorie-restriktion og intermitterende fast noget af det mest livsforlængende og sundhedsgavnlige der findes. Risikoen for diabetes nedsættes ved intermitterende faste fordi at kroppen igen bliver mere følsom for insulin. Der ryddes op i cellerne via en proces der hedder autofagi og det gør at cellerne æder alt det junk der kan ophobe sig med alderen. Kendetegnet ved fysiologisk aldring er nemlig at der er meget junk ophobet i cellerne. Med det her autofagi får vi renset de fejlfoldede proteiner fra, og vi får nogle stærkere og sundere organeller og strukturer i cellerne.
Desuden sker der en mitokondriel biogenese ved faste, og det betyder altså at der dannes nye og sunde mitokondrier i cellerne som er energikraftværker der kan forsyne os med energi

Få målt dit testosteron.
Kvinde kend din krop…
Mand kend dit testosteron.
Lavt testosteron er forbundet med impotens, nedsat livskvalitet, herunder depression og angst, sarkopeni/muskelsvind, højere incidens af hjerte kar sygdomme og cancer. Statiner, som mange mænd får udskrevet hos lægen er yderst skadeligt for testosteron produktionen. Testosteron er et anabolsk steroid med et sterol skelet. Det er i familie med kolesterol og bliver dannet derfra. Glem at tænke på at nedsætte dit kolesterol, spise nogle flere æg og så drop sukker. For sukker bliver omdannet til triglycerider i leveren og det er ikke særligt godt at have for meget af i blodet.
Testosteron dannes bedst hvis man får nok søvn, og så hjælper det også at lave maskuline ting.
Tunge vægte som får gange i de store muskelgrupper er yderst vigtigt for en høj T produktion.
En fed kost er også vigtigt – Det skal være det rigtige fedt. Fedt fra dyr. Rigtigt smør uden tilsat rapsolie. De eneste planteolier jeg rører er koldpresset jomfru oliven olie og kokosolie.
Hvis du spiser en bøf, så lad være at fjerne fedt kanten. Og så lad være med at løbe for lange ture for det nedsætter også testosteron niveauet. Testosteron er maskulinitet i kemisk formel.

-A. Seabridge

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s