Gurkemeje – Et vidundermiddel

 

 
Gurkemeje. Et mirakelkrydderi. Det aktive stof i Gurkemejeroden hedder Curcumin og det er hvad vi skal kigge nærmere på. Gurkemeje siges at være en superfood, en af de sundeste madvarer man skulle kunne proppe i munden.

Smertestillende og gigtdæmpende.
Curcumin har en bevist ligeså stor smertestillende og antiinflammatorisk effekt som eksempelvis ibuprofen, som vi finder i Ipren f.eks. Et studie jeg linker til her viser at det har den samme effektivitet men med færre maveproblemer. Det var et ekstrakt på curcumin på 1500 mg dagligt.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24672232.

Antidepressiv.
I et double blinded placebo studie viser det sig at curcumin har en antidepressiv effekt. Det fortæller lidt om at curcumin kan nedsætte oxidativ stress og inflammation i hjernen som er medvirkende til depression.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032714003620

Jern Kelation.
Curcumin binder sig til jern, således at overskydende jern kan komme ud af kroppen. Det afgifter så at sige kroppen fra det meget toxiske metal, jern. Jern er en af hovedårsagerne til hjertekarsygdomme, alzheimers, og er en medspiller i cancer, infektionssygdomme, fedme og et hav af andre lidelser og sygdomme. Når behovet for at binde ilt i hæmoglobin er dækket, hvilket er jernets primære rolle, så findes der ikke nogle andre mekanismer i kroppen end blødning for at nedregulere jern. Jern laver nemlig cellekade og en masse inflammation. Inflammation i blodkar er årsagen til at der kommer blodpropper, og ikke kolesterol. Derfor er Curcumin både livsforlængende og et glimrende anticancer middel.

Livsforlængende.
Hos bananfluer kan det øge livstiden med 25 %. Ikke at vi er bananfluer, men det er noget der gør at cellerne i bananfluerne opregulerer sine antioxidanter når de møder curcumin. Når de opregulerer deres antioxidanter så bliver de beskyttet mod frie radikaler, som laver celleskade og fører til aldring af cellerne. Aldring er rent biologisk, en ophobning af junk i cellerne. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614642/

Øger hormesis.
Hormesis kunne have et helt indlæg for sig selv. Hormesis betyder egentlig at noget er anti-skrøbeligt. At et system bliver stærkere ved at udsætte det for harme. F.eks. Efter man har trænet med vægte, hvor musklerne udsættes for en stressor, så bliver musklen endnu bedre til at lave energi, og endnu større til næste gang den skal løfte vægte. Vaccinationer er samme princip. Små doser af gift gør organismen stærkere, og man kan faktisk godt sige at curcumin virker lidt som en gift, hvor kroppen så øger sin produktion af antioxidanter, af antiinflammatoriske cytokiner i immunforsvaret og af en opregulering af enzymer der afgifter kroppen om man så må sige.

Tilberedning.
Jeg har både hørt og læst at curcumin bedst optages hvis det er varmt, og hvis det sker i forbindelse med fedt, da det skulle være fedtopløseligt. Så brug det som krydderi i varme retter hvor der f.eks. Er smør eller olivenolie tilstede.

Jeg køber mit gurkemeje rod i Irma og ellers køber jeg det bare som krydderi.
Det er det der gør karry gult.
Pas på med Gurkemejen for den farver alt.

For at konkludere.

Curcumin som er et stof i gurkemeje er noget af det mest sundhedsgavnlige.
Det forebygger eller dæmper cancer, hjerte-kar-sygdomme, alzheimer, gigt, smerter, depression, autoimmune tarmsygdomme og har generelt bare et hav af sundhedsmæssige gevinster.

Det er nemt at få fat i, nede i supermarkedet. Gurkemeje er et lækkert krydderi.

Det virker gennem hormesis, fordi at kroppen genkender det som en form for gift hvorefter den opregulerer sit eget forsvar. En anden virkning er at det er med til at fjerne overskydende jern fra systemet, som er yderst sundhedsskadelig når det ikke bliver brugt til at binde ilt til sig i de røde blodlegemer i proteinet hæmoglobin.

– A. Seabridge

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s